
„Wszystko kwitnie wkoło…”, świat budzi się z zimowego snu, a ja… najchętniej w takowy bym zapadła. Jednak natury nie da się oszukać i jeśli jesień i zimę spędziłam na bardzo intensywnej pracy, to teraz mam za swoje. Coś trzeba było z tym zrobić. Trzeba było rozprawić się z ewidentnym spadkiem energii, apatią i niechciejstwem.
A, że jestem wybitnie anty lekowa, postanowiłam umilić sobie życie zdrowymi ( pocieszam się ) słodkościami. Stawiam się do pionu keksem z maksymalną dawką bakalii. W moim wydaniu to nie ciasto z bakaliami, tylko bakalie scalone ciastem ;). Mmm – pyszności!
Dzielę się z wami przepisem. Polecam.
Składniki:
kostka miękkiego masła ( ja dodatkowo je roztapiam ) 200 g cukru pudru łyżka cukru waniliowego 5 jaj 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia duużo bakalii ( można dodać ziarna zbóż i otręby )
Przygotowanie:
Masło, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć. Dodać żółtka dalej ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, znowu utrzeć.

Na koniec wsypać bakalie: oprószone mąką pokrojone w drobną kostkę suszone morele, żurawinę, rodzynki; słonecznik, pestki dyni, ziarna zbóż i otręby oraz rozdrobnione orzechy i migdały.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasta wystarcza na dwie formy „keksówki”. Piec godzinę w temperaturze 160 st.

Morele: beta-karoten, kwas elaginowy, lipkopen, pektyny, potas, żelazo, witamina C
Orzechy i migdały: aminokwas arginina, witaminy z grupy B,fitosterole, kwas alfa-linolenowy, kwas elaginowy, potas, saponony, selen, witamina E
Pestki dyni i słonecznika: cynk, fitosterole, kwas syringowy, magnez, selen, tiamina, witamina E
Żurawina: oprócz tego, że dostarcza witamin, wspomaga również nerki

Przy okazji zmobilizowałam się do odnowienia, kiedyś tam kupionej za grosze, witrynki.

Stała się moją „Bakaliówką”.

Pozdrawiam ciepło viola